Prvo hormonsko kontracepcijsko tabletko v Evropi so predpisali zdravniki ženskam leta 1961 pod pogojem, da je bila poročena in da je imela moževo privoljenje. Vsebovale so visoke koncentracije hormonov. Učinkovito so ščitile pred neželeno zanositvijo, ampak povzročale številne neprijetne stranske učinke.

Vaginalni obroček

Hormonska kontracepcijska metoda, ki se uporablja enkrat mesečno. Vaginalnega obročka, ki je pravilno vstavljen, ni mogoče občutiti. Razlog je v tem, da zgornji del nožnice ni občutljiv na dotik.

Vaginalni obroček ne izpade sam od sebe, ker to onemogoča položaj nožnice in mišice v spodnjem delu nožnice. Lahko se zgodi, da obroček izpade po nesreči, če ni bil pravilno nameščen, pri odstranitvi tampona, med spolnimi odnosi in v primeru zaprtja ali zdrsa maternice. Če obroček slučajno izpade, ga je treba sprati z mrzlo ali mlačno vodo brez mila ter ga nemudoma spet namestiti. Če je od trenutka, ko je obroček izpadel iz nožnice, preteklo manj kot tri ure, vas bo še vedno učinkovito ščitil pred nosečnostjo.

Maternični vložek

Na voljo sta dva tipa materničnih vložkov: vložek z dodatkom bakra ali vložek s hormoni. Oba sta enako zanesljiva. Po vstavitvi materničnega vložka z dodatkom bakra so menstruacije močnejše, zato ga odsvetujemo tistim, ki imajo močne menstruacije. Vložek z dodatkom hormona (Kyleena, Jaydess, Mirena), ki se v minimalni količini vsakodnevno sprošča iz vložka, je novejši, a že dobro preizkušen tip vložka. Po vstavitvi imajo lahko ženske 3 do 6 mesecev manjše nepravilne krvavitve, nato pa so menstruacije šibkejše kot pred uporabo vložka, pri okoli 20 % žensk pa menstruacij skorajda ni več, kar je za nekatere zelo dobrodošlo (predvsem za športnice) in ni škodljivo, kot nekateri zmotno mislijo. Maternične vložke vstavimo za 3- 5 let – odvisno od tipa vložka in ga nato zamenjamo. Kontraceptivna zaščita je odlična, primerljiva celo s sterilizacijo.
Zmožnost ponovne zanositve je popolna, saj se sluznica maternice obnovi že v prvem mesecu po odstranitvi.

Hormonske tabletke

Vse tabletke zagotavljajo reden 28. dnevni mesečni cikel ter zmanjšujejo obilne menstrualne krvavitve in bolečine. Delujejo tako, da preprečijo ovulacijo- zavirajo zorenje jajčec v jajčnikih, posledično ne pride do sproščanja zrelega jajčeca, ki se v pri nezaščiteni ženski vsak mesec sprosti in ob rednih odnosih oplodi z moško spolno celico, spermijem. Ob redni uporabi tabletk v prvem letu jemanja zanosijo le dve do tri ženske, večina zaradi nepravilne uporabe.

Ena vrsta tabletk vsebuje le progestagen, poznana je kot tabletka po porodu (Cerazette). Zelo je priporočljiva, saj dojenje ni ovira in na otroka ne vpliva.

Tri vrste zelo ugodno delujejo na obolelo aknavo kožo in jo zelo izboljšajo (Yarina, Yaz in Belara)

Tablete Qlaira predstavljajo nov razred v peroralni kontracepciji, ker vsebujejo estradiol – tak estrogen, kot ga žensko telo proizvaja samo. Uporabnice kontracepcijske tablete Qlaira dobro prenašajo in so poročale o visoki stopnji zadovoljstva.

Sedaj je na voljo tudi nova kombinirana kontracepcijska tabletka (Zoely) ki je bistveno drugačna od vseh do sedanjih. To pomeni, da vzamemo 1 tabletko vsak dan 28 dni, 24 je aktivnih, 4 tabletke so neaktivne. Zadnji tabletki sledi nova iz drugega omota, torej je jemanje neprekinjeno. Zaradi tega je trajanje mesečne odtegnitvene krvavitve krajše, včasih krvavitev tudi ni, kar seveda ne pomeni, da je ženska noseča, saj je tabletka zelo zanesljiva. Njegova pomembna prednost je dolg razpolovni čas razgradnje, kar 46 ur. To pomeni, da je uporabnica tabletke učinkovito zaščitena tudi, če pozabi vzeti eno ali celo dve tabletki. Pri vseh ostalih tabletkah lahko pozabimo vzeti samo eno tabletko mesečno, sicer je učinkovitost kontracepcije izničena.

Urgentna kontracepcija

Nujna kontracepcija je namenjena preprečitvi zanositve po nezaščitenem spolnem odnosu ali v primeru nezanesljive kontracepcijske zaščite.   

Nujna kontracepcija je visokodozna progesteronska tabletka, ki v 72 urah po nezaščitenem spolnem odnosu prepreči neželeno nosečnost. Vsebuje samo eno zdravilno učinkovino in je učinkovitejša od zdravil s kombinacijo
hormonov. Lahko prepreči nastop ovulacije, oploditev že sproščenega jajčeca ali pa spremeni lastnosti maternične sluznice in tako prepreči ugnezditev oplojenega jajčeca.

Hormonski obliž
Lepi se enkrat tedensko na štiri enakovredna mesta telesa: zadnjico, trebuh, zgornji del trupa z izjemo prsi ter zunanjo stran nadlahti. Ob pravilni uporabi  proizvajalec zagotavlja, da se obliž ne bo ločil s kože; vročina, vlaga in mraz naj ne bi vplivali na morebitno odlepljanje in s tem zmanjšanje učinkovitosti.