Samopregledi dojk so velikega pomena za pravočasno odkrivanje sprememb na dojkah in pravočasnega zdravljenja le teh. Vsaki ženski po 20. letu starosti se priporoča, da si enkrat mesečno sama pregledala dojke.

Ženske, ki imajo menstruacijo, si morajo dojke pretipati med 8. in 12. dnevom menstrualnega ciklusa, saj so takrat dojke najbolj pregledne. V menopavzi si določite določen dan v mesecu in pregled redno opravite. Pregledovati se morate vsak mesec, da bi morebitno spremembo pravočasno opazile.

Pri samopregledovanju morate biti pozorni na tipno zatrdlino, ki traja več kot mesec dni, uvlečenost bradavice ali kože dojke, vsak izcedek iz bradavice, spremembo v velikosti, barvi in obliki dojke.

Rak dojke po navadi ni boleč. Če opazite katero od teh sprememb, se morate nemudoma posvetovati s strokovnjakom, ki bo dojke pregledal in vas po potrebi napotil v ustrezno ambulanto. Pravočasno odkrita bolezen pripomore k uspešnejšemu zdravljenju bolezni.

Ultrazvok dojk

Ultrazvok izberemo kot prvo preiskavo za opredelitev tipljivih zatrdlin dojk pri ženskah, ki so mlajše od 40 let, saj je takrat struktura dojk gosta in z mamografijo slabše pregledna.
Ker pri UZ preiskavi ni ionizirajočega žarčenja in jo lahko neomejeno ponavljamo, jo priporočamo pri nosečnicah in pri mlajših ženskah. Po 40., še posebej pa po 50. letu je struktura dojke manj gosta in bolj pregledna z mamografijo. V teh letih je ultrazvok koristen kot dopolnilna metoda, ne more pa zamenjati mamografije.
V naši ambulanti imate na voljo samoplačniški UZ dojk, ki traja od 20 do 30 minut ob koncu pregleda dobite izvid.